Woensdag 12 februari 2020

 

De foto hiernaast is van de route vanaf het appartementen complex naar het centrum van Arosa. Een sprookjesachtig pad...   We voerden vandaag alsnog het plan van gisteren uit: langlaufen in de buurt van Prätschli. Het langlaufgebied ligt aan de voet van restaurant Golfhuus. Zomers is het langlaufgebied een golfterrein.

Jan vergezelde ons zoals ook de voorgaande twee dagen en begeleidde ons in velerlei opzichten. Hij wist een betrouwbaar adres voor het huren van de langlaufspullen en hij legde ons de techniek van het langlaufen uit. Hij adviseerde ons om op een oefenbaan de houding en techniek van het langlaufen uit te proberen. Dat was een goede tip, want langlaufen doe je niet zomaar. We oefenden eerst met 1 ski, daarna met 2, vervolgens met de stokken erbij.

Jan kent het langlaufgebied goed, hij komt er vaak, waardoor wij een paar mooie routes voorgeschoteld kregen. Voor de lunch langlaufden we tweemaal het circuit van de 'dagloipe'. Dat was een traject van 2 x 2 km.

Na de voortreffelijke Flammkuchen buiten in het zonnetje (hiernaast), langlaufden we de 'nachtloipe' van 2 x 2 km.

Langlaufen heeft ten opzichte van skiën een aantal voordelen. Ten eerste is het beter voor je conditie. Met skiën ga je met een lift omhoog en daal je vrij comfortabel af. Met langlaufen doe je elke beweging zelf, ook die van de berg op. Daarom is de techniek zo belangrijk. Heb je die niet onder de knie, dan kom je de helling niet op.

Daarnaast voelde ik me nog meer verbonden met de natuur om me heen. In een langlaufgebied is het veel minder druk met mensen en je verplaatst je langzamer, waardoor je je nog meer bewust bent van de ongelooflijke, oogstrelende natuur. Langlaufen is veel inspannender dan skiën. Ik was blij dat ik mijn skibroek thuis had gelaten en dat ik onder mijn jas gewoon een T-shirt droeg. Dat was zat!

's Avonds maakte Hansruedi 'Geschnetzeltes' klaar met rösti. Geschnetzeltes betekent kleingesneden vlees. Het was zo lekker dat ik een foto van het gerecht vergat te maken.

Mijn naam is René Tap. Ruim 35 jaar houd ik een handgeschreven dagboek bij. Niet dat ik elke dag in het dagboek schrijf. Het dagboek is bedoeld om genietmomenten vast te leggen en her te beleven. Die genietmomenten variëren van bijzondere vakanties tot alledaagse - ogenschijnlijk onbelangrijke - momenten.

 

Bij de teksten in het dagboek plak ik van alles. Mooie plaatjes die een associatie hebben met de tekst. De omslag van een volgeschreven dagboek bewerk ik, zodat het boek een persoonlijk 'journal' wordt. klik hier

Dagboek 4: 21-07-2005 t/m 30-08-2006

Een bijzonder vakantieplan voor 2014 (Canada) deed me besluiten om ook een dagboek in digitale vorm te starten. 

 

Wie mijn website volgt, maakt kennis met hoe ik in het leven sta en met de dingen waarvan ik geniet. Enjoy!

 

Leuk als je wilt reageren op wat je leest! klik hier