Maandag, 3 januari 2022
Gisteravond werd ons voor het slapen gaan dringend geadviseerd om onze spullen op te bergen in de kasten. We moesten 2 uur over open zee, dus het kon 'bumpy' worden. Maar ik had er niets van gemerkt, voelde me helemaal goed op de boot en had super geslapen. Nog voor het ontbijt maakte ik foto's buiten op dek 5. De zonsopgang was magnifiek. In de verte zag ik Trondheim al liggen, onze volgende haven.
In Trondheim wachtte ons een volgende gids. Ook de huizenbouw in Trondheim was - zoals in Alesund - geheel van hout, voordat de stad in 1598 in de as werd gelegd. De stad werd in hout herbouwd, met zulke brede straten, dat de brand moeilijk van de ene kant naar de andere kant kon overslaan.
De huizenbouw kent 2 karakteristieken. Elk huis heeft een hoge, brede deur (rechts op de foto); zo kon de bewoner gemakkelijk met paard en wagen naar binnen rijden. Ten tweede zijn de hoeken van de huizen afgetopt (links op de foto), zodat je met paard en wagen gemakkelijk de bocht kon maken.
Het bezoek aan de Nidaros kathedraal was het hoogtepunt van de wandeling. Het godshuis is vernoemd naar de rivier de Nid, die door Trondheim stroomt. Nidaros betekent 'monding van de rivier de Nid'. De kerk stamt oorspronkelijk uit 1122, maar werd gedeeltelijk herbouwd. In 1991 werd koning Harald V er gekroond. Op de gevel - te midden van 74 andere figuren - staat de beeltenis van koning Olaf II. Olaf II werd heilig verklaard. Zijn vader Olaf I dwong de Vikingen op bloedige wijze tot het Christendom. Zijn standbeeld staat op het centrale plein in Trondheim. Ook de Middeleeuwse kerk op het centrale plein is interessant.
Het bijgebouw van de kathedraal (een van de foto's hieronder) is het oudste gebouw van de stad en dateert uit 1222. Hier zetelde de bisschop.
Paleis Stiftsgården is het grootste houten paleis van Scandinavië. Het is de officiële koninklijke residentie wanneer de familie de stad bezoekt. Zomers is het toegankelijk voor publiek.
Het keerpunt van de wandeling was bij een oude brug. In vroeger tijden werd aan de ene kant van de rivier handel gedreven. Er waren geen woonhuizen te vinden in verband met brandgevaar, een groot economisch risico van die tijd. Aan de andere kant van de brug werd gewoond.
Zowel bij aankomst als vertrek passeerden wij bij Trondheim het eiland Munkholmen. In de tijd van de Vikingen werd dit eiland gebruikt om openbare executies uit te voeren. In de 11de eeuw vestigden de Benedictijner monniken zich hier. Zij roeiden voor elke dienst op en neer naar de Nidaros kathedraal. Later zijn hier ook een gevangenis (1658), fort en douanehuis gevestigd. Tegenwoordig kun je er een goede cappuccino of espresso drinken.
De laadklep van het cruiseschip ging weer achter ons dicht, zodra we voet aan boord zetten, maar de boot vertrok een uur te laat in verband met een defect aan de motor. Daardoor misten we bij daglicht een 'point of interest'; de karakteristieke Kjeungskjoer vuurtoren bij Frohavets. Ik had er over gelezen in het Hurtigruten boekje, dat ik kocht in de winkel aan boord. De gehele reis van de Hurtigruten staat erin, met alles wat wij op onze route tegenkomen, heel leuk. De kapitein scheen met de krachtige lichtbundel, die de boot rijk is, op de vuurtoren. Dat stelde mij in staat om er een filmpje van te maken.
De rest van de dag voeren we. We deden meer havens aan, maar te kort om van boord te gaan. Als je er op eigen houtje op uit gaat, moet je 10 min voor vertrek aan boord zijn, terwijl het schip soms slechts 10 of 15 min in een haven ligt om te laden en te lossen. Dan is het vooral het naderende dorp of de stad, dat maakt dat ik op het dek sta om foto's te maken.
Onder het genot van een cappuccino, werkte ik mijn analoge dagboek bij in de panorama ruimte op dek 7. Een comfortabele plek met een weergaloos uitzicht op de fjorden.
Het diner was gezellig en weer copieus...
Lees verder op de volgende pagina: dinsdag 4 januari 2022