Ed bij het propeller vliegtuig met bestemming Luxor

Woensdag 28 mei 1997

 

Er staat vandaag een speciale, culturele dag op het programma: een bezoek aan Luxor. In het propeller vliegtuig waren 18 van de 20 zitplaatsen bezet. Na een vliegtijd van 30 minuten stonden we weer aan de grond. Daar wachtte een auto met privé gids en chauffeur, Refaat, om ons van de ene naar de andere bezienswaardigheid te brengen.

Eerste bestemming was de Kolossen van Memnon. Dit zijn twee enorme standbeelden van farao Amenhotep III op de westoever van de Nijl, even buiten Luxor.

De beelden zijn gemaakt van kwartsiet, zo'n 3400 jaar geleden, dat waarschijnlijk kwam van de groeve in Gizeh. De beelden zijn zo'n 20 meter hoog.

Vervolgens reden we naar de graftombes van Ramses II, VII en IX en de graftombe van Toet Anch Amon in de Koningsvalei. Een indrukwekkend bezoek.

Vervolgens brachten we een bezoek aan de tempel van de jongste farao van Egypte. Hij was 8 jaar toen hij farao werd en liet alle afbeeldingen van zijn voorgangster - de enige vrouwelijke leider Hatsepsut die Egypte rijk is geweest - verwijderen. De gids vertelt mooie verhalen over de geschiedenis waarvan ik de resten bewonder. In de muurschilderingen - vaak in reliëf - staan vele symbolen afgebeeld. Het beeld van de gondel met twee peddelaars bijvoorbeeld met tussen hen in de farao van Egypte, symboliseert de reis van de farao naar het volgend leven.

De meeste graftombes zijn direct na ontdekking leeggeroofd. De tombe van Toet Anch Amon werd echter in 1922 door Howard Carter ontdekt. De Egyptische regering betaalde deze man rijkelijk om ervoor te zorgen dat al het goud staatseigendom werd en hij geen kostbaarheden achterover zou drukken. De tombe is prachtig. Alles in tact, nog zo in de sfeer zoals die toen geweest moet zijn.

Tijdens de autorit van oost naar west Luxor waren er fotogenieke taferelen te zien. Het is het ongerepte Egypte dat je aan je voorbij ziet trekken. Ik had de gids gevraagd of ik de vrouwen - helemaal gehuld in zwart - mocht fotograferen. Het was toegestaan zei hij, maar helaas deed de gelegenheid zich niet meer voor dat ik ze op de gevoelige plaat kon vastleggen.

In Luxor genoten wij in een luxe, airconditioned hotel van een rijk lunchbuffet. Daarna maakten we een lekkere wandeling langs de Nijl alvorens weer onder te dompelen in de Egyptische historie. 

Volgende doel was Karnak en de tempel van Luxor.

Toen wij de obelisken bekeken, vertelde onze gids dat er een obelisk in het museum in Leiden te zien is. De professor had in Leiden gestudeerd en kon hiëroglyfen lezen. Daarnaast ook het Herotic en Dametic schrift. Heel inspirerend las onze gids de teksten voor die op de dikke muren en plafonds waren opgetekend. Het was alsof mij sprookjes werden voorgelezen. Wat een prachtige teksten. 

Lees verder op de volgende pagina, donderdag 29 mei 1997

Mijn naam is René Tap. Ruim 35 jaar houd ik een handgeschreven dagboek bij. Niet dat ik elke dag in het dagboek schrijf. Het dagboek is bedoeld om genietmomenten vast te leggen en her te beleven. Die genietmomenten variëren van bijzondere vakanties tot alledaagse - ogenschijnlijk onbelangrijke - momenten.

 

Bij de teksten in het dagboek plak ik van alles. Mooie plaatjes die een associatie hebben met de tekst. De omslag van een volgeschreven dagboek bewerk ik, zodat het boek een persoonlijk 'journal' wordt. klik hier

Dagboek 4: 21-07-2005 t/m 30-08-2006

Een bijzonder vakantieplan voor 2014 (Canada) deed me besluiten om ook een dagboek in digitale vorm te starten. 

 

Wie mijn website volgt, maakt kennis met hoe ik in het leven sta en met de dingen waarvan ik geniet. Enjoy!

 

Leuk als je wilt reageren op wat je leest! klik hier