Dinsdag 21 augustus 2018, Santa Cruz

 

Om 4.30 uur tetterde de wekker in mijn oor dat het tijd was om op te staan. Ik was al even wakker. Het was de laatste dag op de Galápagos eilanden, tenminste de laatste dag met een echt programma. Morgen vliegen we terug naar het vaste land. Ik ben erg onder de indruk van het leven op de eilanden. Het leven manifesteert zich hier in de meest pure vorm. In de beschermde gebieden is het leven van de mens ondergeschikt aan dat van de natuur. Op deze eilanden ben je je bewust dat je je in een volledig afgeschermde wereld bevindt. Het lijkt een droom of film. Ik ben dankbaar dat ik hier kan zijn.

Op het programma stond de stevige boottocht van 2 uur terug naar Santa Cruz. We wilden op tijd in de haven zijn, zodat wij de beste plaatsen zouden hebben. Dat is geen garantie voor geen zeeziekte, maar alle beetjes helpen. Wederom werden wij en onze bagage in de haven grondig gecontroleerd op flora en fauna. Het ging goed, er werden geen souvenirs gevonden.

Het 1ste rang zitten in de boot lukte niet: we voeren met 2 watertaxi's naar de openbare speedboot (er kunnen 20 mensen in de Lancha Rápida) en de andere watertaxi arriveerde als eerste. De reis verliep voor mij prima. Wij passeerden een eiland dat de vorm had van een schildpad (zie foto hierboven). 

ingang van het Charles Darwin Research Centre
ingang van het Charles Darwin Research Centre

Eenmaal terug op Santa Cruz dropten we onze bagage in het reeds bekende hotel Ninfa en liepen naar het Charles Darwin Research Centre aan de rand van het dorp. Het bezoek was eerder ter sprake gekomen en mijn verwachtingen waren hoog. Het CDRC is opgericht in mijn geboortejaar. Het centrum is het kloppend hart van onderzoek naar en beheersing van flora en fauna op de eilanden.

Markus deed de rondleiding zelf, we hadden geen plaatselijke gids. Markus woont zelf op San Cristóbal, maar hij beschikt over veel kennis. Hij vertelde ons over 'Lonesome' George', de reuzenschildpad die ruim 100 jaar oud werd. Er werd wereldwijd een oproep gedaan in de hoop dat er ergens ter wereld nog een vrouwtje van zijn soort zou bestaan. Een vrouwtje werd gevonden, maar George had geen interesse meer. Ik zag een documentaire van David Attenborough, opgenomen 2 weken voor de dood van George. Het verhaal had ik al van mijn broer gehoord. Mijn nichtje Yolanda is hier ook geweest en heeft George nog levend gezien.

Markus nam ons mee naar het gebouw waar Lonesome George is opgezet. Wij moesten 2 minuten in een koude voorkamer wachten. Zo worden bacteriën gedood die mensen eventueel bij zich dragen, zodat deze niet kunnen worden overgedragen naar de opgezette reuzenschildpad. 

De wandeling ging verder, op zoek naar 'Super Diego'. Deze reuzenschildpad dankt zijn naam aan zijn 800 nakomelingen. Super Diego is een ander soort schildpad dan George.

Ook in het CDRC was ik geboeid (zoals ook in de ander bezochte onderzoekcentra) door de inspanning die wetenschappers en biologen verrichten om de natuur waar mogelijk te herstellen en in balans te houden.

Er wordt geëxperimenteerd met lieveheersbeestjes, die luizen eten en op die manier het teveel aan luizen moeten bestrijden. De luis nestelt zich via de neusgaten in de hersenen van de Darwin vinken, waardoor nakomelingen van de vogel afwijkingen vertonen.

Waar ik ook van opkeek is dat de temperatuur van het schildpad-ei de sexe bepaalt: wanneer de temperatuur 28 graden is, wordt het een mannetje. Is de temperatuur 29,5 graden, dan wordt het een vrouwtje.

In de winkel van het CDRC deed ik een donatie aan het Darwin instituut, waarna ik een T-shirt kreeg met schildpadjes erop.

Ook de landleguaan, de Iguana Terrestre, heeft een eigen programma.

Na de lunch stond er een wandeling op het programma naar Tortuga Bay om te zwemmen. Markus had gezegd dat we onze snorkelspullen thuis konden laten: het was slechts een mooi zandstrand om te zwemmen en te relaxen, er was geen leven te zien onder water. Ik geloofde hem niet. Nam mijn duikbril mee.

Het wandelpad liep door een apart bos met veel struiken zonder blad en veel cactusbomen. Ik ving ook een paar vogels met mijn camera.

De beloning van de wandeling was groot. Wij kwamen aan bij een schilderij van vele tinten blauw; zee en lucht. De zee ziet er onschuldig uit, maar Markus vertelde dat de stroming hier heel sterk is. Het heeft vele slachtoffers geëist. We liepen nog een half uurtje over het strand door naar Tortuga Bay.

We installeerden ons op het strand en Margriet en ik gingen erop uit om te snorkelen. Maar Markus had gelijk... Er zit weinig leven in dit water, omdat het een baai is waar het water stil staat. Niks voor haaien en zeehonden. Die willen reuring.

Ik zwom lekker. Maakte een wandelingetje naar een bos cactusbomen, maakte een filmpje van een vissende pelikaan en  poseerde met de zeeleguaantjes. 

Markus, Veerle en ik liepen de route terug naar ons hotel. De overige groepsleden stapten in een watertaxi, die hen terug bracht naar de haven van Santa Cruz. Terug in het dorp banjerde ik over de boulevard, bezocht de markt en zag nog allerlei dieren. Langs de pier zag ik een rog. Ik streek neer op een terras voor een biertje en maakte wat aantekeningen. Wat een afsluiting van de vakantie vandaag. Niet normaal, hoeveel ik beleefd heb de afgelopen 18 dagen. De mooie herinneringen ervan draag ik de rest van mijn leven bij me.

's Avonds hadden we een afsluitend etentje met de hele groep. Markus kende een goed adresje om 'brujo' te eten. Een brujo is een afschrikwekkende vis van heerlijk wit vlees. De vis van 1 kilo bestelde ik samen met de vriendinnen en hij ging helemaal op. De ene helft van de vis werd in een kokossaus bereidt, de andere helft werd klaargemaakt met knoflook.

De Belgische groepsleden zochten kreeften uit. Zo'n afsluitend dineetje mag best feestelijk. We zaten lekker buiten aan een lange tafel in een straatje van uitsluitend restaurantjes. Heel gezellig.

Mijn naam is René Tap. Ruim 35 jaar houd ik een handgeschreven dagboek bij. Niet dat ik elke dag in het dagboek schrijf. Het dagboek is bedoeld om genietmomenten vast te leggen en her te beleven. Die genietmomenten variëren van bijzondere vakanties tot alledaagse - ogenschijnlijk onbelangrijke - momenten.

 

Bij de teksten in het dagboek plak ik van alles. Mooie plaatjes die een associatie hebben met de tekst. De omslag van een volgeschreven dagboek bewerk ik, zodat het boek een persoonlijk 'journal' wordt. klik hier

Dagboek 4: 21-07-2005 t/m 30-08-2006

Een bijzonder vakantieplan voor 2014 (Canada) deed me besluiten om ook een dagboek in digitale vorm te starten. 

 

Wie mijn website volgt, maakt kennis met hoe ik in het leven sta en met de dingen waarvan ik geniet. Enjoy!

 

Leuk als je wilt reageren op wat je leest! klik hier