Zaterdag, 10 februari 2018, Siem Reap

 

Het eerste ontbijt van de vakantie begon  goed. Het was een echt Cambodjaans ontbijt: gebakken rijst met biefstuk.

De gids stond al iets voor 8 uur op ons te wachten. De Engelssprekende gids, Mr. Tim, zou ons rondleiden langs de 4 grootste tempels van Siem Reap: Angkor Wat, Angkor Thom, Preah Khan en Ta Prohm.  We hadden voor het vervoer een tuktuk tot onze beschikking.

Het is indrukwekkend om naar het imposante tempelcomplex, dat Angkor Wat is, toe te lopen. Omdat de originele toegangsbrug in restauratie is, heeft men een tijdelijke pontonbrug over het water gelegd. Angkor Wat is het grootste religieuze monument ter wereld en heeft een oppervlakte van 162 hectares. Het Hindoeïstische tempelcomplex werd gebouwd door de Khmer koning Suryavarman II in de 12de eeuw. Later werden de tempels boeddhistisch. Angkor Wat wordt nog steeds gezien als het hart en de ziel van Cambodja. Het is het nationale symbool van de Kmer beschaving. 'Angkor' betekent in kmer 'stad\hoofdstad', 'Wat' betekent 'tempelgronden'.

De gids leidde ons rond en vertelde over de verschillende doeleinden van de gebouwen en vertrekken. Hij gaf ons alle gelegenheid om foto's te maken en rond te kijken.

Met de tuktuk vervolgden we onze weg naar Angkor Thom. We reden aan op de Zuidelijke poort van Angkor Thom. Daar stapten we uit de tuktuk om tussen de beelden van goden (aan de linkerkant van de weg) en van demonen (aan de rechterkant) bij de toegangspoort uit te komen. 

Vervolgens betraden we de ruïnes van de paleizen van koning Suryavarman II, ook 12de eeuw. 

We liepen door het paleis dat Angkor Thom is en verlieten het complex aan de achterzijde. Vandaar sjouwden we door het bos naar Preah Kahn. Langs het pad de oude, grillige bomen bewonderend. Aan het einde van de tour wachtte de tuktuk ons op om ons naar een restaurantje te brengen voor de lunch.

De lunch was goed in 'Jungle restaurant'. Ik had biefstuk met verse gember, julienne gesneden. Die mooi gesneden reepjes gember zou ik vaker tegenkomen in gerechten. Ik scoorde het gembersnijdertje op de markt in Siem Reap. De naam van het restaurant ontleent zich aan Ta Prohm, ook wel Jungle tempel genoemd. Ongelooflijk hoe goed wij aten en dronken voor € 6, terwijl we zo dicht in de buurt waren bij de grote toeristische trekpleister, Angkor Wat. Bij ons zou je de hoofdprijs betalen.

Na de lunch bracht de tuktuk ons naar Ta Prohm, een tempel met weer een heel eigen karakter. Ze zeggen dat Angkor Wat, en ik vermoed in het bijzonder Ta Prohm de inspiratiebron is geweest voor de makers van de JungleBook film. Dus neuriede ik 'the bare necessities' uit de film onder het klimmen en klauteren door de tempel.

Via de Olifantenterrassen liepen we terug naar de tuktuk. De gids meldde dat het programma voltooid was, maar in onze beschrijving stond dat we in een van de tempels een zonsondergang zouden meemaken. De gids stond meteen in de goede stand toen ik hem dat vertelde en de chauffeur bracht ons met gids naar Pre Rup, een iets kleinere, maar ook prachtige tempel.

Helaas was de zonsondergang niet heel spectaculair want het was nogal heiig. Wel bijzonder om daar te zitten en het licht te zien veranderen. Mooie afsluiting van het officiële programma.

Terug in Suorkear Villa lagen we met een biertje bij het zwembad.

De tuktuk bracht ons later naar Pubstreet, waar wij een muziekgezelschap troffen van Vietnamveteranen. Helaas zorgt de regering heel slecht voor deze slachtoffers. We doneerden.

Voor het avondeten lieten wij ons inspireren door Lonely Planet. 'Chanrey Tree' is een prachtig restaurant in Siem Reap. De witte Stellenbosch van € 38 die we bestelden bleek geen Stellenbosch en was veel en veel te duur voor wat het was, maar de Kmer keuken was fantastisch en de entourage bijzonder. Beiden kozen we de aanraders uit Lonely Planet: Tjalling at gegrilde, gevulde kikker, ik gemarineerd vlees met aubergine.

Mijn naam is René Tap. Ruim 35 jaar houd ik een handgeschreven dagboek bij. Niet dat ik elke dag in het dagboek schrijf. Het dagboek is bedoeld om genietmomenten vast te leggen en her te beleven. Die genietmomenten variëren van bijzondere vakanties tot alledaagse - ogenschijnlijk onbelangrijke - momenten.

 

Bij de teksten in het dagboek plak ik van alles. Mooie plaatjes die een associatie hebben met de tekst. De omslag van een volgeschreven dagboek bewerk ik, zodat het boek een persoonlijk 'journal' wordt. klik hier

Dagboek 4: 21-07-2005 t/m 30-08-2006

Een bijzonder vakantieplan voor 2014 (Canada) deed me besluiten om ook een dagboek in digitale vorm te starten. 

 

Wie mijn website volgt, maakt kennis met hoe ik in het leven sta en met de dingen waarvan ik geniet. Enjoy!

 

Leuk als je wilt reageren op wat je leest! klik hier