Zondag 27 januari 2019

 

Het Museum der Oudheden in Leiden is een fijn museum. Het is niet al te groot en tot 1 maart 2019 is de tentoonstelling 'Goden van Egypte' te zien. Een prachtige, tijdelijke aanvulling op de vaste collectie van Egyptische kunst. Peter trof ik op het perron in Haarlem en samen reisden we door naar Leiden. Met name de verzameling sarcofagen was indrukwekkend. Na het bezoek aan de vaste Egyptische collectie en de tijdelijke tentoonstelling, zaten we vol. De Romeinse kunst moet een andere keer. Een zeer inspirerende en gezellige dag.

Zaterdag 26 januari 2019

 

Tijdens mijn verblijf in een ander land vind ik het fijn om iets van een auteur uit het land te lezen. Het boek van Keri Hulme 'Kerewin' lag al klaar voor mijn reis naar Nieuw Zeeland. Zoals gebruikelijk had ik gegoogled naar Nieuw Zeelandse auteurs. Toen haar naam naar boven kwam dacht ik 'Dat boek heb ik in de kast staan'. Ik heb het vermoedelijk (30 jaar geleden) tijdens de verpleegkunde opleiding van Marjan Zaagman gekregen, want er zat een briefje van Marjan in het boek, waarop stond 'wat leesvoer voor je vakantie'. Het verhaal stond me nog maar vaag bij. 'De acht bergen' van Paolo Cognetti (een prachtig boek) was uit, dus dacht ik een klein beginnetje in Hulme te maken. Dat lukte niet. In 4 dagen tijd verslond ik de 540 pagina's. 'Kerewin' is een aangrijpend verhaal met filosofische teksten, die je tot nadenken aanzetten. Er komen steden en plekken voor in het boek, die ik ga bezoeken. De taal van de Maori speelt een rol. Een mooie introductie voor het avontuur dat staat te beginnen. 

Met de nodige haast bestelde ik 'De windeter' van Hulme om de Nieuw Zeelandse reis mee te verdiepen.

Zondag 20 januari 2019

 

Het was een cadeautje van Mariska en Karin, de muziek van Sheherezade op de zondagochtend in het Concertgebouw. Een schitterende pot muziek met haar grote verscheidenheid aan sfeer: verdriet, woede, romantiek en frivoliteit, alles komt langs in deze muziek van Rimski-Korsakov. Vooral als je het verhaal achter de muziek kent, voel je dat elke noot klopt. Het voorprogramma met de cello solo van Tsjaikovski (Rococo variaties) was nieuw voor mij en een openbaring. Deel twee van de verwennerijen was een lekkere lunch. Erg knus met zijn drieën. Wat een topdag.

de gastheer vraagt Blomstedt naar het geheim van zijn lange leven
de gastheer vraagt Blomstedt naar het geheim van zijn lange leven

Zaterdag,12 januari 2019

 

Nieuwjaarsconcert ING. In de 9 jaar dat ik voor ING werk is het voor de 1ste keer dat ik werd ingeloot voor het concert. Ik vroeg Mariska mee. Het werd een feestelijke avond met de 'Schotse' symfonie van Mendelssohn en de 1ste symfonie van Brahms, uitgevoerd door het Koninklijke Concertgebouworkest. De laatstgenoemde symfonie raakte mij. Mariska en ik zaten op het podium in de Grote Zaal. Zo hadden wij goed zicht op de musici en de dirigent. Het lukte de 91-jarige gastdirigent Herbert Blomstedt helaas ('uiteraard' kun je ook zeggen) niet meer om de explosieve muziek van Brahms te vertalen naar fysieke bewegingen in het dirigeren. Jammer, het theater van de dirigent voegt altijd iets toe, zeker als je er vanaf het podium zo goed zicht op hebt. De 'dresscode' van de avond was feestelijk chique. Ik was blij een jurkje met blote armen en lange fluwelen handschoenen te dragen, want het was ontzettend warm in het Concertgebouw. Tussen de 2000 aanwezigen zaten de nodige, bekende gezichten. Heel leuk om collega's in een chique outfit en in deze feestelijke setting te treffen.

 

Woensdag 2 januari 2019

 

Ik had me voorgenomen een beetje te bewegen vandaag. In de middag was er zon beloofd. Ze kwam niet, maar het was droog. Dus haalde ik een frisse neus door een 'ommetje' van 7 km te lopen vanaf NS station Driehuis over het landgoed van Beeckestijn. Lekker.

Mijn naam is René Tap. Ruim 35 jaar houd ik een handgeschreven dagboek bij. Niet dat ik elke dag in het dagboek schrijf. Het dagboek is bedoeld om genietmomenten vast te leggen en her te beleven. Die genietmomenten variëren van bijzondere vakanties tot alledaagse - ogenschijnlijk onbelangrijke - momenten.

 

Bij de teksten in het dagboek plak ik van alles. Mooie plaatjes die een associatie hebben met de tekst. De omslag van een volgeschreven dagboek bewerk ik, zodat het boek een persoonlijk 'journal' wordt. klik hier

Dagboek 4: 21-07-2005 t/m 30-08-2006

Een bijzonder vakantieplan voor 2014 (Canada) deed me besluiten om ook een dagboek in digitale vorm te starten. 

 

Wie mijn website volgt, maakt kennis met hoe ik in het leven sta en met de dingen waarvan ik geniet. Enjoy!

 

Leuk als je wilt reageren op wat je leest! klik hier